onsdag den 16. oktober 2013

Stenaldermad - Løgsuppe med kylling !

Godaften 


Denne aften skal vi have lidt af en vintersuppe. Den består kun af løg og kyllig som godt kan skræmme de fleste, men den smager rigtigt godt. Løgne i denne suppe smager ikke så meget af løg som man skulle tro og hvis man steger dem først bliver smagen mere sød i stedet for stærk løg smag. 

Denne suppe er rigtig god når man er løbet tør for ingredienser men kun har lidt løg liggende. Der kan nemt bruges andre ingredienser som rodfrugter osv. Jeg har valgt at blande forskellige løg.

Ingredienser

 Forårsløg 
Hvide løg
Rød løg 
Skalotteløg 
Gulerødder
  1 kylling fond
1 grønsags fond

2 stk. kyllingefilet
evt. fløde eller creme frise

 Fremgangsmåde 

Jeg har samlet lidt billeder af de ingredienser jeg har brugt. Så kan der bruges andre ingredienser også, hvis man har andre typer løg. 



Start med at tage en gryde og fyld den halvt op med vand og sæt den til at varme op. Put 2 stk hakket forårsløg, 2 stk hvide løg groft hakket, 2 stk røde løg groft hakket, 3 gulerødder groft hakket og de 2 fond i. Bland med de krydderier der er på hylden. Jeg brugte salt, sort peber, lidt chili og lidt hvidløg. 


Der kan bruges en kylling hvis der skal laves mad til flere så skal den dog ligge i vandet meget længere. Jeg lavede kun mad til 2 personer så jeg har taget 2 stk kylling filletter og de skal gerne ligge til de er hvide uden låg og så kåge i ca. 20 min med låg. 



Når kyllingen er færdig så tag den op og skær i små stykker og lig den til hvile. Tag alle ingredienserne op og put alle de hakkede løg i suppen. (Brug det antal løg du føler for) 



 Disse ekstra ingredienser kan gemmes og bruges til en vintersuppe.


Når løgne er blevet bløde, efter små 20 min. så kan kyllingen og evt. fløde eller creme frise komme i, for at gøre suppen mere cremet. Suppen kan nu stå og hygge sig hvis det ikke er tid til at servere. 

(Hvis man gerne vil have mindre løgsmag, kan alle løgne steges før de kommer i vandet.) 


God appetit !

søndag den 13. oktober 2013

Stenaldermad - Frisk appelsin juice !

Godaften


Her søndag aften kommer jeg lige med en idé der for mange vil være logisk. Men men vi tager den alligevel.
Når man spiser stenaldermad kan man godt komme til at bruge lang tid på forberedelsen af morgenmad. I de uger hvor jeg spiser omelet om morgen er det nemmest at drikke mælk. Men nu kom jeg til at tænke så langt, at jeg da kan presse en masse appelsiner her søndag aften, så det er klart hver morgen.
Der er ikke så meget at sige til ingredienser og fremgangs måde.
Jeg har taget ca. 15 appelsiner og presset dem.:)



God appetit !

søndag den 6. oktober 2013

Dekoration idé - Borddækning !

Inspiration til dekoration 

Nu prøver jeg noget nyt af her på bloggen. 
Jeg laver mad, som alle allerede ved :) 
Men nu vil jeg lave nogle indlæg om dekorationen til den mad jeg servere.
 Jeg er vild med at have det sjovt med alle former for dekoration for det giver noget ekstra til maden og festen :) ! 
Håber det er noget der kan bruges ! 







lørdag den 7. september 2013

Stenalder snack - Jordbær-banan smoothie !

Godmorgen ! 

Godmorgen :) Her til morgen havde jeg virkelig lyst til noget sødt til morgenmad og tænkte derfor at vi skulle i gang med en smoothie. Jeg har valgt at lave en med frosne jordbær og frisk banan. Den er super sød og fyld med frugtsukker og fedt fra mælken, så den ligger godt i maven og sætter energien op. 
Her er til 2 personer 

Ingredienser 

2 friske bananer 
ca. 2 håndfulde
ca. 2 dl sødmælk 

Fremgangsmåde 

Blend alle ingredienserne sammen i en blender.


God appetit!

fredag den 6. september 2013

Stenalderaftensmad - Hokkaido suppe !

Aftensmad !


Så starter vi langsomt op med en efterårsret. Det begynder jo desværre snart at blive meget koldt så derfor vil det være på sin plads med en suppe. Denne suppe er lavet med hokkaido græskar, men alle slags græskar kan bruges.
Denne ret er osse super nem, men da det er en ret tyk suppe så pas på, når du blender den, den kan godt "eksplodere" i gryden. 
 Her er til 2 personer

Ingredienser 

2 hokkaido græskar 
4-6 dl vand 
2 dl grøntsagsfond
salt
peber
  (chili hvis du er til det)
300g rejer 
smør

Fremgangsmåde

 Tag en stor gryde, hæld vand og grøntsagsfond i og få det op at koge. Imens du venter på vandet så skær hokkaido græskarne i passende stykker så de nemmere kan koges og blendes. 



Når vandet koger så kom alle græskar stykkerne i vandet og lad det koge i ca. 20 min. de skal gerne være helt bløde når du stikker en gaffel i dem. Derefter skal de blendes forsigtigt! det kan godt boble over og flyve alt for mange steder hen. 
 

Det kan godt blive lidt af noget gris, men det smager skønt. Til denne omgang har jeg stegt nogle rejer på panden ved siden af men kylling eller gris er osse et rigtig godt alternativ. Rejerne er stegt med salt, peber og masser af smør.

 God appetit !


fredag den 23. august 2013

Stenaldermad aftensmad - Lakse salat med wasabi !

Aftensmad!


Her kommer en ret til dem, der godt kan lide lidt stærk mad. I denne salat er der brugt en wasabi dressing, som man selv kan blande efter hvor stærk den skal være ! :) Den smager virkelig godt, jeg har dog ikke lavet min så stærk. 

Her er til 2 personer

Ingredienser

2 stykker laksefileter
1/4 Fløde (38%)
cayennepeber 
havsalt 
  2 æg 
1 moden avokado
2 tomater 
1 rødløg
2 hjerte salathoveder 

Dressing:
saft fra ½ lime 
wasabi efter temperament 
1 spsk sennep
½ dl fløde 
½ dl mayonnaise

Fremgangsmåde 

Tænd ovnen på 200 grader. Tag et ovnfast fad og lidt laksen ved siden af hinanden og krydder med cayennepeber, havsalt og 1/4 fløde. (fløden bliver brugt så laksen bliver blød og lækker, kan sagtens laves uden) Giv laksen ca. 20-25 min. (nogen gange 30 min. hvis stykkerne er store, skær fisken op for at tjekke undervejs) 
Sæt 2 æg til at koge i en gryde. Alt efter om man vil have dem blødkogte eller hårdkogte kan man give dem, (blødkogt) 6 min. og (hårdkogt) 9 min. 


Imens laksen er i ovnen kan dressing og salat forberedes. Dressingen bliver lavet ved at blande limesaft, wasabi, sennep, fløde og mayonnaise sammen i en skål (kan gemmes til næste dag hvis man ikke bruger det hele :) )



Til salaten skæres avokado, tomater, rødløg og hjerte salat i passende stykker. 


Når laksen og æggene er færdige, samles alt på en tallerken. 


God appetit !

lørdag den 17. august 2013

Tilbehør - Rugbrødsfritter!

Godaften!


Hej igen alle sammen :) 
Det er lidt tid siden jeg har lavet et indlæg, og det er kun med den undskyldning, at jeg har holdt sommerferie og ikke spist stenaldermad overhovedet :) Man skal jo slappe af og spise lidt forbudt en gang i mellem :) men jeg er tilbage på pinden og vil komme mednye spændende retter igen.
Denne søndag har jeg et lille indlæg, om noget jeg fandt på i sommerferien. Jeg er vild med rugbrød og fritter, så det var ikke så svært at komme op med en kombi af de 2.. jeg præsentere.. rugbrødsfritter!
Det er en rigtig god tilbehørs ret hvis man har et rugbrød der måske er blevet lidt tørt, man ikke har mere pålæg, eller af anden grund har rugbrød liggende :)

Her er til 2 personer 

Ingredienser 

Rugbrød (jeg brugte 5 skiver af et ikke skiveskåret brød i 1 cm tykkelse) 
Olivenolie 
Hvidløgsolie 
Hvidvins eddike
salt 
peber 

Fremgangsmåde

Skær rugbrødet ud i skiver med 1cm tykkelse, eller hvad der passer med det brød, der bliver brugt.
Bland olien og vend forsigtigt fritterne i olien så alle stykker er dækket.






 Sæt ovnen på grill funktion på 200 grader og spred fritterne ud på en rist med bagepapir på. Drys salt, peber og andre krydderier der kunne være spændende over fritterne og grill dem i 20-30 min. Vurder selv hvor sprøde de skal være og giv dem den passende tid :)


God Appetit!


onsdag den 5. juni 2013

Stenaldermad Aftensmad - Peberfrugter med kylling !

Aftensmad !

I dag skal vi have peberfrugter med kylling. Da der efterhånden findes så mange forskellige peberfrugter, snack peber, osv. så er det lige meget hvilke peberfrugter du vælger at bruge, bare vær kreativ og bruge de farver du kan lide. Kyllingen bliver bagt i ovnen så den er lidt blødere, jeg tilføjer næsten også altid vand eller fløde for at give den noget saft at suge til sig. Det er træls hvis kyllingen bliver for tør.
Her er til 2 personer

Ingredienser 

Bacon stegt på panden (kan undlades)
2 hele rødløg 
2 kyllingebryster
Fløde efter behov 
Cayennepeber 
Salt 
Stødt chili 
Paprika
Oregano
3 store peberfrugter (1 rød, 1 orange, 1 gul)

Fremgangsmåde

Start med at tænde ovnen på 210 grader 
Læg kyllingebrysterne,(mine er delt i 2 da de var lidt for store til fadet) i fadet og krydr med salt, cayennepeber, paprika, chili og fløde. Hak derefter det ene rødløg og læg ved rundt om kyllingen. 


Sæt dem i ovnen mellem 20-30 min, skær kyllingen op på det tykkeste sted hvis du er i tvivl om den er færdig efter 20 min. Alt skal være lyst, hvis du er usikker så giv den altid 5 min ekstra. 
Steg bacon på panden hvis det skal tilføjes til retten.  

Tag det andet rødløg og skær det i lidt grove stykker, brug bacon fedtet på panden og steg det ved lav varme så de ikke brander på. Løgne skal ikke blive helt bløde, de skal bare lige varmes igennem.
Hvis ikke der er stegt bacon så brug smør til stegning.


Skær derefter alle peberfrugterne til grove stykker og tilsæt dem til panden, de skal heller ikke steges bløde men kun have varmen. Efter lidt tid kan resten af fløde evt. bruges her. Det er efter smag. krydr med salt, cayennepeber, chili, oregano.



God Appetit !

tirsdag den 21. maj 2013

Stenalder aftensmad - Bagte skalotteløg og kylling !

Aftensmad !

I aften bliver der serveret en ret, der indeholder mange løg. Den smager rigtig godt da skalotteløg ikke er så stærke når de bliver varmet. Hvis man vil blande lidt, kan man blande skalotteløg og rødløg og hvis man ikke er så glad for løg kan man bruge mere spinat end løg. :) 
Her er til 2 personer 

Ingredienser

2 kyllingefilter 
2 hele rødløg 
salt 
cayennepeber 
stødt chili pulver 
paprika 
parmesanost

4-5 store håndfulde friske spinatblade 
10-12 skalotteløg 
smør til stegning
græskarkerne 
feta 
salt 
cayennepeber

Fremgangsmåde 

 Tænd ovnen på 200 grader og tag et ovnfast fad. Hak rødløgene i passende størrelse og lig dem sammen med de 2 kyllingefileter i fadet. Hæld lidt vand i fadet og drys salt, cayennepeber, paprika og chili på.  Kyllingen skal have ca 20-25 min. 

 Tænd en stor pande og tænd på lav varme og smelt smøret. Skær alle skalotteløgene over på midten og lad dem beholde skallen på og krydder dem med salt og cayennepeber. Læg alle løgne på panden og lad dem langsomt blive varme og bløde.



Når løgne er varme og du kan trykke på dem, skal de tages af. Pil skallen af og lig dem tilbage på panden skilt fra hinanden. Skyld spinatbladene og tilføj dem og varm kort så de ikke forsvinder.

 

Tilføj græskarkerne, parmesanen og fetaen i tern som pynt, når det hele er på tallerkenen. 
Her kan også bruges pinjekerne og andre oste hvis man har lyst til det. 

God appetit !